Сайтът- мечта на всеки Астроном... и любопитко...

Съзвездия

Изпрати
СЪЗВЕЗДИЕТО " КОМПАС" 

Компас (Pyxis) е южно съзвездие и от нашата страна се вижда само, когато преминава през меридиана, съвсем ниско над южната част на хоризонта, през нощите на зимните месеци. Заобиколено е от съзвездията Корабни платна, Кърма и Хидра.

В ясна нощ в съзвездието Компас могат да се видят с просто око около 25 звезди, но само една от тях е по-ярка от четвърта звездна величина. Тя е в края на една редица от слаби звезди, която напомня стрелката на компас. 
Тъй като е въведено през 17 век, за него няма съпътстваща митология.
СЪЗВЕЗДИЕТО "ОРЕЛ"

Орел е екваториално съзвездие, през което преминава един от най-красивите участъци на Млечния път. Съзвездието изобразява митологичната птица, която в продължение на 30 хил. години кълвала прикования към скалата Прометей, наказан от боговете, защото е дал на хората божествения огън. След като Прометей бил освободен от Херкулес, орелът бил поставен от боговете като съзвездие.
СЪЗВЕЗДИЕТО " ФЕНИКС "

Фе́никс (лат. Phoenix, Phe) е малко съзвездие на южното небесно полукълбо. На небесната сфера заема площ от 469,3 квадратни градуса, съдържа 68 звезди, които се виждат с невъоръжено око. От тях само 13 за с величина по-голяма от 5,0. Най-ярката му звезда (α Phe) Анкаа е с блясък 2,39m. Както всички съзвездия на южната небесна полусфера, Феникс е ново съзвездие, предложено от датския астроном, картограф и калвинистки богослов Петер Планциус през 1598 г. и заедно с още 11 съзвездия е публикувано в сборника "Уранометрия" на Йохан Байер през 1603 г.

СЪЗВЕЗДИЕТО "ЖЕРТВЕНИК"

Жертвеник е южно съзвездие, разположено между съзвездията " Скорпион" и " Южен триъгълник" . То е едно от най-древните съзвездия и е сред 48-те съзвездия на Птолемей.

Древните елини са считали, че това неголямо южно съзвездие е олтарът, над който олимпийските богове са се клели във вярност. В него няма звезди, по-ярки от 3 величина. Не се вижда от територията на България.

СЪЗВЕЗДИЕТО " ЖИРАФ" 

Жираф е голямо, но бледо северно съзвездие, записано за пръв път през 1624 г. Тъй като е модерно съзвездие, за него няма съпътстващи митове. Поради бледостта на звездите в него и в съседното съзвездие " Рис" , древните гърци са считали тази част на небето за пустиня.

След 40 000 години космическият апарат "Вояджър 1" се очаква да премине на разстояние 1,6 светлинни години покрай звездата AC+793888, която се намира в съзвездието Жираф. 

СЪЗВЕЗДИЕТО " ВОЛОВАР"  


Воловар е голямо съзвездие, видимо от северното полукълбо.  Според древногръцката митология Воловар символизира Аркас, син на Зевс и Калисто. Когато Хера разбрала за похожденията на Зевс превърнала Калисто в мечка. Аркас без да знае, че това е собствената му майка понечил да я убие, но Зевс ги спрял, като ги издърпал на небето и ги превърнал в красиви съзвездия - Калисто в Голямата мечка, а Аркас в нейния пазител Воловар. Според една друга легенда -това е Икарий. Той бил любезен с Дионис, който дал на овчарите му вино. Те се напили и убили Икарий, защото си помислили, че ги е отровил. Дъщерята на Икарий, Еригона, дълго търсила баща си. С помощта на кучето си Майра, тя намерила гроба на баща си. Отчаяна, тя се обесила на същото дърво, под което лежало тялото на баща й. Дионис взел Икарий, Еригона и кучето й Майра на небето. Оттогава те светят на небето през ясна нощ - това са съзвездията Воловар, Дева и Голямото куче.

СЪЗВЕЗДИЕТО "ЛИСИЧЕ"Лисиче е неголямо съзвездие в Млечния път. От нашата страна най-добре се вижда през нощите от юли до ноември. Заобиколено е от съзвездията Пегас, Делфин, Стрела, Херкулес, Лира и Лебед.

В ясна и безлунна нощ в съзвездието Гълъб могат да се видят с просто око около 45 звезди, но повечето от тях са на границата на видимостта с просто око. Даже най-ярките звезди от това съзвездие са от пета звездна величина. 

Съзвездието Лисиче е ограничено от Ян Хевелий в неговия звезден атлас от 1690 година. За това съзвездие той казва: “Лисицата е лукаво животно, жестоко и лакомо като орел.”. Затова той счита, че съседството на Лисиче и на Орел на небето е напълно естествено. Но на небето в действителност съзвездията Орел и Лисиче са разделение от тясното и продълговато съзвездие Стрела. 
СЪЗВЕЗДИЕТО "ЗАЕК"Съзвездието Заек принадлежи към малките съзвездия. Над хоризонта е най-високо и най-добре се вижда през нощите от януари до март. Около него са разположение съзвездията Голямо куче, Гълъб, Еридан и Орион.

В съзвездието в ясна нощ могат да се видят около 40 звезди, които изобщо са слаби. Само осем от тях са по-ярки от четвърта звездна величина. Четири от тях, най-ярките, образуват добре очертан трапец – характерната фигура на съзвездието. 

В това съзвездие няма забележителни обекти, достъпни за наблюдения с просто око
СЪЗВЕЗДИЕТО "ИНДИЕЦ" 


Съзвездието Индиец е едно от големите южни съзвездия, невидимо от нашата страна. Заобиколено е от съзвездията Жерав, Тукан, Октант, Паун, Телескоп и Микроскоп.

В ясна и безлунна нощ в съзвездието могат да се видят с просто око около 20 звезди. Те изобщо са много слаби. Само една от тях е от трета звездна величина, четири са от пета звездна величина, а останалите са на границата на видимостта с просто око.
СЪЗВЕЗДИЕТО "ЕДНОРОГ"


Еднорог е голямо съзвездие, изцяло в Млечния път. През него минава небесния екватор. Заобиколено е от съзвездията Хидра, Кормило, Голямо куче, Орион, Близнаци и Малко куче. От нашата страна Еднорог най-добре се вижда през нощите от началото на декември до края на април, когато е най-високо над хоризонта.В ясна и безлунна нощ в това съзвездие могат да се видят с просто око около 85 звезди, но изобщо те са много слаби. Само пет от тях са по-ярки (две от 4” и три от 5”), но те не образуват никаква характерна геометрична фигура. 

Образът на Еднорог в старинните звездни атласи е много интересен: Еднорог е кон с дълъг рог на челото, наподобяващ носорог. Появяването на такова животно сред съзвездията на небето без съмнение е отглас от фантастичните разкази на пътешествениците по време на великите географски открития в екзотичните и непознати чужди страни. 

В съзвездието Еднорог достъпните за наблюдение обекти с просто око или с обикновен телескоп не са много. Интересна е звездата Т от Еднорог, която е дългопериодична цефеида. Блясъкът й се изменя от 5.6” до 6.6” с период 27.0205 дни. Периодът й обаче не е постоянен и се изменя с течение на времето. 

Близо до звездата b от Еднорог може да се наблюдава една от най-големите и най-красивата светла емисионна мъглявина Розетка (NGC 2237), разположена на разстояние от 4500 светлинни години. 

Звездата S от Еднорог осветява дифузната мъглявина Конус (NGC 2264), която може да се наблюдава в ясни и безлунни нощи. 

СЪЗВЕЗДИЕТО " РАЙСКА ПТИЦА " 


Райска птица е незабележимо съзвездие в южната полярна област на небето, непознато на древните астрономи. В него няма ярки звезди. Не може да се наблюдава от територията на България.

Съзвездието е едно от дванадесетте южни съзвездия, въведени в края на 16 век от холандски корабни навигатори. За пръв път е изчертано в атласа на Йохан Байер "Уранометрия" през 1603. Първоначалното наименование е било "Apis Indica" - "индийска пчела". В по-късни атласи се среща като "Avis Indica" - "индийска птица". Сегашното латинско наименование - "Apus", е въведено от френският астроном Лакал през 1763 година. То съответства на птицата бързолет, но е прието да се превежда като "райска птица".

СЪЗВЕЗДИЕТО "Пергел"

Пергел е може би най-малкото съзвездие на южното звездно небе, невидимо от нашата страна. Заобиколено е от съзвездията Южен триъгълник, Райска птица, Муха и Кентавър. 

В ясна и безлунна нощ в съзвездието Пергел могат да се видят с просто око около 20 звезди, които са извънредно слаби. Те така хаотично са разпръснати, че не образуват никаква геометрична фигура, която дори с усилие на въображението да напомня пергел. 

Звездата Алфа от Пергел е двойна. Главната звезда е от 3,4m, а спътникът й – от 8,8”. Но самият спътник е спектрално-двойна звезда. Впрочем, Алфа от Пергел е една тройна звезда.

СЪЗВЕЗДИЕТО " Лебед " 

Съзвездието наподобява на широко разперило крила, дълговрата птица, в грациозен полет. В гръцката митология, съзвездието изобразява няколко различни легендарни лебеда. Зевс, приел формата на лебед се явява на Леда, която родила Гемини, Елена и Клитемнестра. 

Орфей е бил превърнат в лебед след убийството му и се смята, че така той се качва на небето до своята лира.

И накрая се смята, че младото съзвездие " Лебед" е приятеля на злочестия Фаетон. След като той загива, опитвайки се да управлява колесницата на баща си Хелиос (Слънцето), Лебед безуспешно търсел тялото му в река Ериданус. Като гълъб, той се потопил много пъти в реката и Зевс се смилил над него и го превърнал във водна птица, като от тогава започнал да носи името Лебед.

Лебед, както Лира, Орел и Стрелец са значителна част от мита за Стимфалийските птици, един от Дванадесетте подвига на Херкулес.

Според Китайската митология, съзвездието Лебед е мястото където веднъж годишния „свраков мост”, свързва любовниците Ниу Ланг и Жи Ну.

СЪЗВЕЗДИЕТО " Водолей" 
Водолей е зодиакално съзвездие, разположено малко на юг от небесния екватор, през което Слънцето преминава от края на февруари до средата на март. То изобразява човек, изливащ вода от амфора. Понякога се свързва с образа на Ганимед - виночерпеца на олимпийските богове. В съзвездието Водолей няма ярки звезди, образуващи характерна фигура. Двете му най-ярки звезди са едва от трета величина. В тъмна и ясна нощ впечатление донякъде прави Y-образната група, образувана от няколко по-слаби звезди, представляваща амфората на водолея. Водолей наброява 158 звезди, видими с просто око /т.е. до шеста величина/.

В съзвездието Водолей се намират радиантите на три метеорни потока. Най-обилният, η/ета/ Аквариди, достига максимум от около 35 метеора в час на 5 май. Δ/делта/ Аквариди се наблюдава около 29 юли и е достигал интензивност до 20 метеора в час, а на 6 август е максимумът на ι/йота/ Аквариди - приблизително 7-8 метеора в час.

Мъглявини

 • NGC 7009, мъглявината "Сатурн". В неголям телескоп изглежда като мъничък зеленикав диск от 8 зв.вел. С големи телескопи се вижда, че нейната форма напомня планетата Сатурн.
 • NGC 7293, мъглявината "Охлюв", най-близката планетарна мъглявина, на разстояние 300 св.год. от нас и с най- големия видим размер - 15' х 12' - т.е. половината от видимия диаметър на пълната Луна. Мъглявината, макар и голяма, не е ярка. Най-добре се разглежда през бинокъл или телескоп с голямо зрително поле и малко увеличение. На фотографии с продължителна експозиция тя изглежда като два преплитащи се газови пръстена. В англоезичната литература е наричана "Хеликс/Helix" - стереометрична форма, напомняща пружина. В центъра на мъглявината се намира една от най-горещите известни звезди - температурата на нейната повърхност е 130 000°К
СЪЗВЕЗДИЕТО " Орион"
Орион е името на вероятно най-известното екваториално съзвездие. Традиционното българско име на Орион е Рало или Ралица. Ярките звезди и близостта до небесния екватор го правят видимо на по-голямата част от планетата Земя. Орион се намира в съседство с реката Еридан и своите ловджийски кучета "Голямото куче" и "Малкото куче" в схватка с Бика. В съседство се намира и съзвездието "Заек".Съзвездието е изключително богато на ярки звезди, както и на далечни обекти:
 • Меиса  е главата на Орион.
 • Бетелгейзе е разположена на рамото му, е червен гигант, чийто диаметър е по-голям от орбитата на Марс. Въпреки че е α на съзведието, Ригел е по-ярка. Бетелгейзе всъщност е шесторна звезда, но останалите звезди са твърде бледи и се изгубват в блясъка на основната звезда. Бетелгейзе е точка от Зимния триъгълник.
 • Белатрикс - „амазонката“, е на лявото рамо на Орион.
 • АлнитакАлнилам и Митака - съставляват астеризъм (астрономия) астеризма известен като поясът на Орион: три ярки звезди на една права — отличителна черта на съзвездието.
 • Сииф е на дясното коляно на Орион.
 • Ригел  е на лявото коляно на Орион. Представлява ярка бяла звезда, една от най-ярките на небосвода, излъчва 66 000 пъти по-интензивно от нашето слънце.
 • Хатсая е на върха на меча на Орион.||Основните звезди на Орион имат близка възраст и подобни физически характеристики, издаващи вероятен общ произход. Бетелгейзе е единственото изключение.Звездите, които образуват Орион, са наблюдавани от множество древни цивилизации, като са били организирани в различни форми.      Според една легенда Орион бил строен, красив и пъргав ловец. С двете си кучета- Голямото куче и Малкото куче- ходел на лов из горите и планините за диви зверове. Но той имал добро сърце. Когато Голямото куче подгонило един заек, той намерил закрила от Орион, като се сгушил в краката му. Въоръжен с огромен боздуган и остър меч, Орион по неизвестни причини преследвал плеядите, но срещу него връхлетял един разярен бик. Без да се страхува, Орион вдигнал високо в дясната си ръка тежкия боздуган и зачакал приближаването на бика, за да го удари по главата. Бродел Орион из планините и гъстите гори, ловувал диви зверове и най-накрая пристигнал на остров Хиос. Там един скорпион го ужилил и той умрял. Но Ескулап научил за преждевременната смърт на Орион и дошъл на остров Хиос, за да го възкреси, както възкресява и други умрели. Разтревожил се царят на подземното царство Хадес, че Ескулап ме отнема сенките и се оплакал на брат си- гръмовержеца Зевс. С мълнии Зевс убил Ескулап. Зевс превърнал във съзвездия Орион, Скорпион и Ескулап и ги оставил на небето да блестят. Той поставил редом със Скорпион Ескулап от едната страна на небето, а Орион- на противоположната страна. Така Зевс завинаги отнел възможността на Ескулап да възкреси Орион. Затова когато съзвездията Скорпион и Змиеносец (Ескулап) се виждат над хоризонта, съзвездието Орион е под хоризонта и не се вижда. А когато съзвездието Орион се вижда над хоризонта, съзвездията Скорпион и Знаменосец(Ескулап) са под хоризонта и не се виждат.
 • В някои илюстрации Орион е представен от три тела, имащ три ръце и три крака.

  Орион в България е наричан Ралица, тъй като прилича на рало. Когато Ралицата "заорава" небето, значи настъпва време за оран.

СЪЗВЕЗДИЕТО " Овен"

Овен е зодиакално съзвездие, разположено малко на север от небесния екватор. То няма характерна фигура. Трите му най-светли звезди образуват леко извита дъга. През това съзвездие Слънцето преминава от края на април до средата на май. Първи знак в зодиака. Съзвездието има важно астрологическо значение, защото в античността в него се е намирала точката на пролетното равноденствие, т.е. точката, в която Слънцето пресича небесния екватор при движението си от юг на север. В резултат на прецесията точката на пролетното равноденствие сега е изместена в съседното съзвездие "Риби".  След 600 години точката на пролетното равноденствие отново ще се върне в съзвездието Овен.

Името на съзвездието е превод от латинското му название - Aries. Символизира митологичният овен, чието златно руно е било търсено от Язон и аргонавтите.

В съзвездието Овен са радиантите на три не много обилни метеорни потока - Майски ариетиди, Епсилон ариетиди, Юнски ариетиди. Максимумите и на трите са в такъв период на годината, когато съзвездието е в светлата част на небето и не могат да се наблюдават визуално. Четвърти известен метеорен поток, Ариес-триангулиди /с максимум през септември/ е регистриран за пръв път през 1993 г. В последните години има нулева активност и се счита за изчезнал.

СЪЗВЕЗДИЕТО " Телец"
Телец е съзвездие, видимо от Северното полукълбо. Лежи на еклиптиката (зодиакално съзвездие). Бикът е едно от най-древните съзвездия. Формата му е определена още от Вавилонците, които смятали, че той е бикът, който оре небесната бразда, по която минава Слънцето (еклиптиката).

Името на съзвездието е превод от латинското му название - Taurus ("Бик").

Звезди:

αTau - Алдебаран, най-ярката звезда от съзвездието. Въпреки че се проектира вьрху звездния куп Хияди, тя не е негов член. Алдебаран е не само 13-та по яркост звезда на небето, а също и двойна система. Главната звезда е червен субгигинт от спектрален клас К5 със звездна величина 0,9 т. Спътникът е джудже от спектрален клас М2 и 13,4 т. Поради голямата разлика в светимостите на двете звезди, разделянето им съвсем не е лесна задача.

Съзвездието съдържа интересни за наблюдения променливи звезди. Ярка затъмнителна променлива е λTau. Блясъкът й се изменя от 3,4 т до 4,1 т звездна величина на всеки 3,95 дни, когато едната от компонентите на тази двойна система преминава пред другата.

RVTau - неправилна променлива, чиято звездна величина варира от 9,5 т до 13 т с период 79 дни.

RRTau - също неправилна променлива 9,9 т до 13 т, чийто блясък се изменя по напълно хаотичен начин.

ζTau — измененията на светимостта са съвсем нерегулярни (2,9-3 т). Интересното при нея е, че тя е обвита от гореща газова мъглявина - вероятна причина за променливостта.

СЪЗВЕЗДИЕТО " Рак"

"Рак" е съзвездие, видимо от северното полукълбо. То е част от зодиака и има астрологически знак 

Името на съзвездието е превод от латинското му название — Cancer.

Наскоро откриха нова планета в орбита около звезда в съзвездието Рак, в чиято система може да има небесни тела, на които да съществува живот. 

Според информация на американски астрономи системата на звезда "55 Cancri", която се намира на разстояние 41 светлинни години от Земята, прилича на Слънчевата. Слънцето и "55 Cancri" си приличат по маса и възраст, а в системата на далечната звезда вече са открити 5 планети.

До момента науката познава около 250 планети извън пределите на Слънчевата система. Новата планета е от типа газообразни и е 45 пъти по-тежка от Земята. По размерите и основните й параметри може да я сравним със Сатурн

Разстоянието от тази планета до "55 Cancri" е 117 млн. километра, а от Земята до Слънцето - 149,6 млн. километра. 

Учените очакват да открият още небесни тела в тази система. По думите им между четвъртата и петата планета в системата има празно пространство. Не е изключено новата планета да имаспътници, на които да има вода, а евентуално и живот. 
СЪЗВЕЗДИЕТО " Лъв"
 Лъв е съзвездие, видимо от северното полукълбо. То е част от зодиака и има астрологически знак. Името на съзвездието е превод от латинското му название - Leo.
 
Митологични данни
        Дете е на Тифон и Ехидна. Бил удивително едър и имал твърда като стомана кожа, неуязвима за оръжия. Да убие Немейския лъв и да донесе кожата му, била първата задача, която от цар Евристей, поставил на Херкулес. Дълго търсил Херкулес леговището на звяра, но накрая го намерил в една голяма пещера. Притаил се и го зачакал да се покаже. Щом го лъвът се появил, Херкулес пуснал по него няколко стрели, но те само раздразнили животното. Лъвът побеснял, а Херкулес се хвърлил към него, ударил го с буздугана си и го доубил с голи ръце. Метнал убитото животно на гръб и отишъл в Немея, където положил началото на Немейските игри. А когато Херкулес се върнал в Микена жив и здрав и с убития лъв, Евристей се ужасил при мисълта каква огромна сила притежава. Зевс отбелязъл първия подвиг на своя син, като създал на небето съзвездието Лъв.
 
Ректасцензия: 11 h
Деклинация: 15°
Площ: 947 кв. градуса
Брой звезди: (величина < 3) 3
Най-ярка звезда: Регул (α Leo)
Метеорни потоци: леониди
 
Съседни съзвездия: Голяма мечка, Малък лъв, Рис, Рак, Хидра, Секстант, Чаша, Дева, Косите на Вероника
 
Видимо на ширини между +90° и −65°
Най-добра видимост в 21:00 през месец април
  СЪЗВЕЗДИЕТО "Лира"

Лира принадлежи към малките съзвездия, но с красотата си привлича погледа. Заема на небето площ от 286.5 квадратни градуса. Най-добре се вижда от май до ноември. Заобиколено е от съзвездията Лебед, Херкулес, Лисиче и дракон.
  В ясна нощ в съзвездието могат да се видят с просто око около 50 звезди, но само пет от тях са по-ярки от четвърта звездна величина. Най-ярката звезда е "Вега" – от нулева звездна величина и е четвъртата по яркост на небето. Тя принадлежи към сините гиганти. Диаметърът й е 2.5 пъти по-голям от диаметъра на Слънцето и е отдалечена на 27 светлинни години от нас. В много отношения - блясък, цвят, спектър, "Вега" служи като астрономически еталон.
  Една от най-интересните променливи звезди е "b" от "Лира", изменяща своя блясък от 3.4 до 4.5 звездна величина. Това е затъмнително-двойна звезда, заобиколена от газов пръстен. Звездата e е система от 4.5”, отдалечена на 40 парсека. За невъоръжено око тя изглежда като единична звезда. В бинокъл се разделя на 2 звезди. Периода на пълно завъртане е около 244 хиляди години. А в телескоп с увеличение 100-200 пъти, всяка от тези звезди се разделя на две. Въпреки, че се наблюдават четири звезди, всъщност системата е съставена от пет звезди. Много често наблюденията на тази звезда се използват за тестване на оптичната система на телескопите.
  Достъпна за наблюдение с просто око е променливата звезда
"R" от "Лира", която принадлежи към полуправилните променливи звезди. Нейният видим блясък се изменя в границите от "4” до "5” със среден период около 50 денонощия. Без определена закономерност интервалите от време между съседните последователни максимуми или минимуми на видимия блясък могат да се различават повече или по-малко от средния период.
  Звездата "RR" от "Лира" е представител на кратко периодичните цефеиди, на които периодът на пулсациите е по-малък от едно денонощия. Нейният видим блясък се изменя от 7.1” до 8.0” с период 0.57 денонощия. Тази звезда може да се наблюдава с бинокъл.
  Между звездите "b" и "e" е разположена пръстеновидната планетарна мъглявина М57 от 9-та звездна величина.
  Близо до звездата "Вега" е радианта на метеорния поток "Лириди", който се наблюдава от 19 до 24 април. Максимумът на този поток е на 21 април, когато се наблюдават по около 10 метеора на час.
  До звездата Вега е близо и радиантът на един друг метеорен поток, който се наблюдава от 10 до 21 юни. Максимумът му е на 16 юни, когато се наблюдават по около 6 метеора на час. Този метеорен поток е по-малко популярен и по-слабо изучен.
СЪЗВЕЗДИЕТО "Дракон"

  Има много митове, свързани със съзвездието Дракон.

  В най-известните митове, Дракон пресъздава Ладон- хилядоглав дракон, който крадял златните ябълки на Хесперидите. Херкулес убива Ладон с отровна стрела, която му позволява спокойно да вземе ябълките. Според легендата, по-късно Хера поставила Дракона на небето като съзвездието "Дракон". Подобаващо положение близо до съзвездията "Везни" , "Голямата Мечка" , "Малката Мечка" и "Воловар" , които заедно могат да „разкажат” легендата за единадесетия подвиг на Херкулес .

  В друга легенда, Дракон пресъздава дракона, убит от Кадмус, преди да открие град Боеотия.

  В трета легенда изобразява дракона, пазещ златното руно и убит от Язон.

  По астрономическа случайност главата и опашката на Дракон маркират позицията на така наречените лунни възли. Това са точки, където слънчевата и лунната орбити се засичат и където се наблюдават слънчевите и лунните затъмнения. „Главата” на "Дракон" представлява възходящ възел, а „Опашката” – низходящ. В повечето култури, затъмнението се приписва на „гълтането” на слънцето или луната от Дракон. Фактът, че звездите от това съзвездие никога не се преместват, играе много важна роля в тези митологии.

СЪЗВЕЗДИЕТО "Орел"

Съзвездието "Орел" е екваториално съзвездие, през което преминава един от най-красивите участъци на "Млечния път". Съзвездието изобразява митологичната птица, която в продължение на 30 хиляди години кълвала прикования към скалата Прометей, наказан от боговете, защото е дал на хората божествения огън. След като Прометей бил освободен от Херкулес, орелът бил поставен от боговете като съзвездие.
СЪЗВЕЗДИЕТО " Скорпион "
  Скорпион () е едно от съзвездията на зодиака. То е разположено на изток от съзвездието " Везни" и на запад от съзвездието " Стрелец" . Представлява масивно съзвездие, разположено в южното полукълбо, близо до центъра на Млечния път.

  "Скорпион" съдържа множество ярки звезди, включително "Антарес" (α Sko), β1 Sco " Рафиас" (Raffias), δ Sco (Dschubba), θ Sco " Саргас" (Sargas), λ Sco "Шаула" (Shaula),ν Sco (Jabbah), ξ Sco (Grafias), σ Sco (Alniyat), τ Sco (известен още като Alniyat) и υ Sco (Lesath).

Скорпион е едно от малкото съзвездия, които наистина приличат на това, на което са кръстени. То лесно може да бъде забелязано дори от хора, които рядко наблюдават нощното небе.

Звездата, която някога е била обозначавана като γ Sco (въпреки че се намира дълбоко в пределите на " Везни" ), днес е наименувана σ Lib.

λ Sco и υ Sco, две звезди в края на опашката на скорпиона, разположени близо една до друга, понякога се наричат "Котешките очи" . 

Уебсайт в alle.bg